Brede gevolgen van de btw-verhoging op overnachtingen

 

De geplande btw-verhoging van 9 naar 21 procent op hotels en vakantieparken heeft direct impact op de omzet én winst van ondernemers. Maar deze bedreiging gaat nog veel verder. De rijksoverheid voorspelt dat de btw-verhoging leidt toteen daling van 6,75 procent in het aantal overnachtingen. Een kleiner aantal toeristen dat bovendien door de hogereovernachtingskosten wellicht per persoon ook minder besteedt, betekent druk op uitgaven, investeringen en werkgelegenheid van alle aanverwante toeristische sectoren, evenals op die van de accommodaties zelf.

Het risico op een neerwaartse spiraal bestaat: vanwege de verhoogde belastingdruk is het waarschijnlijk dat hotels en vakantieparken moeten besparen op schoonmaak, onderhoud en verbetering van arbeidsomstandigheden. Bezuinigingen op deze gebieden kunnen leiden tot negatieve reviews. Accommodaties met een reviewscore boven de 9 zijnaantoonbaar winstgevender. Negatieve reviews resulteren in lagere bezettingsgraden en kamerprijzen. Dit kan een neerwaartse spiraal veroorzaken van afnemende kwaliteit en verminderde concurrentiekracht.


Ondernemerstip: hotels en vakantieparken kunnen de belastingdruk enigszins verlichten door diensten die onder het lagere btw-tarief vallen, zoals eten, niet-alcoholhoudende dranken, de toegang tot was-, douche- en sportfaciliteiten, zwembaden en sauna’s, shuttlediensten, animatie, lees- en speelfaciliteiten apart op de factuur te vermelden. Ook hoeft toeristenbelasting niet belast te worden als deze apart op de factuur staat. ABN AMRO zegt dat dit volgens fiscalisten kan helpen om de extra belastingdruk te beperken.


(Bron: ABN AMRO, Analyse: Stand van Leisure - november 2024

Meer weten?

Wil jij als ondernemer meer weten voor jou belangrijke trends & ontwikkelingen? Wij helpen je graag op weg. Neem contact op met onze strategische projectmanager Karien Horsten voor meer informatie. 

Meer marktinformatie